Povesti in aer liber

Ieri m-am bucurat sa ma aflu in mijlocul unor copii minunati, la grupa mijlocie, la Gradinita Smart Steps. La invitatia doamnei directoare si a doamnei educatoare de la grupa am avut o frumoasa sesiune de lectura a povestii mele, “Un hobby cu totul si cu totul special!”. Lectura s-a petrecut in curtea gradinitei, la umbra, iar la final, fix ca in povestile de vara, cu totii ne-am hidratat cu niste portii generoase de limonada facuta in house, chiar de doamnele minunate de la bucatarie.

autor cristina niculescu 21

A fost o reala placere sa fiu in compania copiilor! Copiii au fost foarte atenti pe parcursul intregii povesti. Cititul meu a fost destul de alert, dar nu deranjant sau exagerat, tocmai pentru a-i tine pe copii in priza si pentru a nu lungi excesiv timpul de lectura. Cred ca lectura efectiva a povestii nu a depasit 25 minute, dar la fix cat copiii sa nu se plictiseasca. Pe parcursul povestii am avut grija sa le arat si sa le si explic ilustratiile si erau simpatici cand spuneau “Nu vad!” si asta pentru ca inca nu reusisem, intr-o fractiune de secunda, sa arat pagina catre toti copiii 🙂 Dupa ce am terminat lectura efectiva a povestii a venit bine meritata pauza de limonada. Copiii s-au mai relaxat, au venit aproape de mine sa vada mai bine cartea si sa imi spuna mici dragalasenii.

In carte exista sectiunea numita Strada Parintilor, cu mici sugestii pentru parinti / profesori. Peste aceasta parte am sarit, spunandu-le ca aceasta pagina o pot parcurge cel mai bine cu mami sau cu tati acasa. Tot in rubrica Strada Parintilor avem cele doua sectiuni dedicate de Vocabular si Intrebari. Intrebarile sunt potrivite pentru copiii un pic mai mari si urmaresc sa vada daca acestia au fost atenti in timpul lecturii sau sa stie unde sa se intoarca in poveste sa caute informatia exacta. Dar pentru audienta mea gingasa, cu copii sub 5 ani, ar fi fost prea complicat si total nepotrivit sa ii iau la intrebari 🙂 In schimb, nu m-am putut abtine sa nu abordez macar un pic aceasta parte cu intrebari, adresand cea mai frumoasa si cea mai importanta intrebare dintre toate, si anume: “TU ce hobby ai? Care este pasiunea ta?” Si ce credeti? Copiii au fost mai mult decat incantati sa imi raspunda, au rasarit imediat manute pe sus, care sa imi raspunda primul. I-am ascultat pe cei care au ridicat manutele si apoi i-am intrebat si pe cei mai timizi daca vor sa imi raspunda si ei la intrebare si aproape toti au fost foarte bucurosi sa participe la discutie. Doar doi strumfi au fost un pic mai retrasi si le-am oferit eu sugestia “de a iesi din incurcatura”, deoarece nu vroiam sa stresez pe nimeni sau sa-i fac sa se simta incomfortabili sau sub lupa, spunandu-le: “Te mai gandesti putin si poate imi spui apoi? Doar daca vrei, da?” – “DA!” 🙂 Cu alte cuvinte, cu copii cu varsta sub 5 ani, putin sub targetul specificat al cartii, m-am bucurat de un workshop in adevaratul sens al cuvantului :-), am avut un dialog inedit cu copiii si am aflat ce hobby-uri au copiii moderni din zilele noastre, si anume: sa joace fotbal, sa danseze, sa se joace cu papusile, sa picteze, sa joace baschet. A aparut mentionat si sa se joace pe telefon, ca doar vorbim de copiii din zilele noastre, care stiu sa butoneze device-urile mai bine decat noi, adultii.

autor cristina niculescu 1

Chiar si la capitolul Vocabular au avut rabdare sa ma asculte si sa punctam si sa explicam cateva cuvinte poate mai pretentioase sau serioase din textul povestii. Asa am aflat si eu ca “zarva” este echivalentul instantaneu al lui “varza”. Si mi se pare corect!! Ce, nu suna cam la fel?? 🙂

La sfarsitul sesiunii noastre de lectura, Miss le spunea copiilor, ca a fost o onoare pentru ei, pentru copii, sa asculte povestea intr-o lectura facuta chiar de autoare. Eu le-am multumit cu drag pentru oportunitate, gandidu-ma apoi ca acele 2 ore pe care le-am dedicat aceastei actiuni cu copiii au fost, pe langa orele petrecute cu copiii mei acasa, cele mai bune 2 ore ale zilei!

In incheiere vreau doar sa mai spun ca am savurat aceasta experienta la maxim! Copiii au o energie fantastica si te incarca instantaneu! Am plecat de acolo cu bateriile pline cat pentru toata vara! A fost o doza soc de dragalasenie si as repeta oricand, cu draga inima, experienta!

autor cristina niculescu 17

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s